Een dokter in Antwerpen heeft een broer in Gent, maar die broer in Gent heeft geen broer in Antwerpen, kan dit?
Ja, de dokter in Antwerpen is een vrouw.

In een put van 20 meter diep zit helemaal onderin een slak. De slak wil naar boven en begint te klimmen. Overdag stijgt de slak 5 meter, maar 's nachts daalt de slak 4 meter. Dat gaat zo elke dag door. Na hoeveel dagen heeft de slak de rand van de put bereikt?
Na 16 dagen: na 15 dagen heeft de slak 15 meter geklommen. Op de 16de dag is ze dus boven en hoeft ze 's nachts niet meer te dalen!

Een jacht ligt aangemeerd in de haven. Aan de boot hangt een laddertje van 2 meter lengte met om de 20 cm een sport. Als het eb is, steken er 7 sporten uit het water. Bij vloed stijgt het water met 1 meter, hoeveel sporten zijn er dan nog zichtbaar?
7: als het water stijgt, stijgt de boot ook.

Rudy wandelt buiten zonder regenjas, zonder kap, zonder hoed en zonder paraplu. Rudy is niet kaal. Hoe komt het dan dat zijn haar niet nat wordt?
Het regent niet.

Rudy en Ronny spelen tennis op de enige gravelbaan van hun club. Ze spelen vijf sets en toch winnen ze er elk 3. Hoe kan dit?
Ze spelen dubbelspel, de tegenpartij wint dus 2 sets.

Een encyclopedie bestaat uit twee delen: 1 deel van A tot L en een ander deel van M tot Z. De kaft van het boek is 0.5 cm dik. We plaatsen de boeken nu alfabetisch naast elkaar in de farde die ze bijeen houdt. Hoe ver is de letter A van de letter Z verwijderd als u weet dat ieder boek exact 1000 bladzijden telt die elk 1/10 mm dik zijn en dat de letter A begint op de eerste bladzijde en de letter Z eindigt op de laatste bladzijde?
1 centimeter: we zetten de boeken in chronologische volgorde maar draaien ze om met de rug naar voor, zo komt de letter A tegen de letter Z.

In een kelder staan 14 flesjes Duvel, 13 flesjes Trappist, 11 flesjes Hoegaarden en 6 flesjes Kriek. In de kelder is het licht kapot en bijgevolg kan je het etiket niet lezen, alle flesjes hebben bovendien dezelfde vorm. Hoeveel flesjes moet ik minimum meenemen, om er zeker van te zijn dat ik als ik flesjes ga halen dat ik dan van één soort er minstens 10 bij heb?
9+9+9+6+1 = 34. In het slechtste geval heb je 9 flesjes Duvel, 9 flesjes Trappist, 9 flesjes Hoegaarden en 6 flesjes Kriek bij. Als je er echter nog één extra meeneemt, ben je er zeker van dat er een soort is waarvan je minstens 10 exemplaren meehebt.